Halfverharding aanleggen - Hoe doe ik dat?

Halfverharding komen we steeds vaker tegen. Het aanleggen is erg gemakkelijk en bovendien is het voordelig en vergt het vrijwel geen onderhoud. Vroeger werd het vooral gebruikt in kasteeltuinen en parken. In veel omgevingen staat een halfverharding erg mooi, zoals in de tuin of op loop- of fietspaden.

Het aanleggen

U legt erg gemakkelijk halfverharding aan. Het beste is om anti-worteldoek onder de halfverharding te leggen om ervoor te zorgen dat het onkruid niet kan groeien. Vervolgens legt u op het anti-worteldoek ±8cm Dolomiet (verdicht/aangetrild, dus onverdicht wat dikker leggen!). Daarna trilt u dit geheel aan met een trilplaat o.i.d. Zie hieronder op de foto's het prachtige resultaat!

Welke steen te gebruiken?

Niet elke steensoort en niet elk formaat kan worden gebruikt om een halfverharding te creëren. Daarvoor moet de steen een bindende werking hebben. De steensoort Dolomiet (ook verkocht als Gravier d’Or of Dololux) bevat magnesiumcarbonaat (MgCo3), wat perfect bindt en is daarom zeer geschikt voor een halfverharding*. De schitterende beige-gele kleur van Dolomiet zorgt ervoor dat u een echt kasteel/tuinpad kunt creëren. U kiest dan een fijn formaat, met altijd een 0-fractie erin zodat het goed verdicht. De bovenmaat kan beter niet te grof zijn om het een beter egaal en verdicht geheel te maken.

Dolomiet tuinpad    Dolomiet tuin

 

*Andere steensoorten, waaronder kalksteen, worden vaak als dolomiet verkocht. Wilt u zeker weten of het echte dolomiet is? Doe dan een beetje in een glas en giet er azijn bij. Wanneer het reageert is het kalksteen (bindt minder goed) en geen dolomiet!

 

» Zelf een halfverharding maken? Bekijk ons assortiment steenslag