Worteldoek

Worteldoek zorgt voor een onderhoudsarme tuin omdat het onkruid hierdoor niet tussen de kiezelsteentjes van uw grind of split heen kan groeien. Door het aanleggen van worteldoek kunt u op een later moment ook gemakkelijk weer uw grind verwijderen, omdat het niet is gaan mengen met de ondergrond. Zie voor informatie over de aanleg van worteldoek ons stappenplan.

Stappenplan voor het leggen van worteldoek

 

  • 1. Zorgt u ervoor dat de ondergrond waar het worteldoek op komt te liggen mooi egaal is
  • 2. Span het worteldoek strak over de ondergrond. Wanneer u een rol heeft dan kunt u deze simpelweg uitrollen.
  • 3. Probeer zoveel mogelijk uit één stuk worteldoek te leggen. Mocht dat niet te voorkomen zijn laat de stukken worteldoek dan zeker 5cm overlappen.
  • 4. Het doek vastzetten. Wanneer u grind of split op het worteldoek gaat leggen dan is deze stap niet per se nodig. Het gewicht van de kiezelstenen houdt het doek op de plek. In het geval van bijvoorbeeld boomschors is het wel verstandig. Dit kunt u doen door middel van grondpennen aan de randen in de grond te slaan of door de randen van het worteldoek in te stoppen in de grond. U kunt het worteldoek ook tegen de zijkanten van het oppervlak door laten lopen en omslaan. Wanneer u kantopsluiting plaatst kunt u het worteldoek ook onder de kantopsluiting door laten lopen.
  • 5. Wanneer er planten in het oppervlak komen te staan: snij een kruis op de plek van de planten in het doek. Vouw de flappen weg, plaats de plan erin en vouw de flappen weer terug.
  • 6. Leg de uiteindelijk bodembedekking, bijvoorbeeld de kiezels of het boomschors, op het worteldoek.

 

Wanneer is het gebruik van anti-worteldoek verstandig?

 • Het gebruik van anti-worteldoek is altijd wel van toegevoegde waarde. Het zorgt ervoor dat het oppervlak, of het nu gaat om een stuk tuin, een tuinpad, een terras of een oprit/parking, veel onderhoudsvriendelijker wordt. Het worteldoek voorkomt immers dat het oppervlak vol komt te staan met onkruid. Wanneer het gaat om een zwaar belast oppervlak, zoals een oprit of parking, zorgt u dan ook voor een goede funderingslaag en eventueel grindstabilisatie. In onze webshop vindt u ook grindstabilisatie waaraan al worteldoek is bevestigd.

   

  Worteldoek zorgt er daarnaast voor dat het grind op een later moment makkelijker te verwijderen is wanneer u het bijvoorbeeld wilt vernieuwen of vervangen. Het anti-worteldoek voorkomt namelijk dat de kiezelstenen vermengen met de ondergrond.

  Worteldoek kopen

  U kunt ons worteldoek eenvoudig tegelijk bestellen met uw grind of split. Heeft u uw stenen al besteld en bent u worteldoek vergeten? Neem contact met ons op. We bekijken dan of het alsnog meteen mee kan worden geleverd. Heeft u een losgestorte vracht grind of split besteld en wilt u dit meteen laten storten op uw worteldoek? Ook dat kan. Het doek dient dan natuurlijk al wel te liggen voordat de vracht wordt geleverd.