Kiezel

Kiezels: decoratieve ronde steentjes die veelvuldig gebruikt worden in bijvoorbeeld de tuin, op de oprit en op de parking. Kiezels komen voor in vele verschillende kleuren; denk aan witte kiezels, grijze kiezels, zwarte kiezels etc. Ook bestaan er bonte soorten kiezels, zoals Alpengrind. Kiezels zijn veelal natuurlijk gerond en zijn voordelig. Voor de luxere steensoorten (vaak kunstmatig gerold) zie ons siergrind. Daarnaast zijn in onze webshop ook gebroken steensoorten te vinden: steenslag (de 'basic' steensoorten) en siersplit (de luxere steensoorten).

Berekenen hoeveel u nodig heeft?

Filteren
 1. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 2. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 3. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 4. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 5. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 6. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 7. Keuze uit 6 formaten en 6 verpakkingen
 8. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 9. Keuze uit 5 formaten en 6 verpakkingen

Wat is het verschil tussen kiezels en siergrind/steenslag/siersplit?

Binnen het gehele assortiment stenen maken we, naast de veel grotere keien/breukstenen, onderscheid tussen 4 verschillende varianten: kiezels, siergrind, steenslag en siersplit. Kiezels & siergrind zijn ronde steentjes en steenslag & siersplit zijn gebroken/grove steentjes. Het verschil tussen kiezels en siergrind zit hem in een aantal zaken. Ten eerste zijn kiezels meestal natuurlijk gerond. Dit komt bijvoorbeeld door de stroming van het water van de rivier waaruit de steentjes worden gewonnen. Voorbeelden van dergelijke steensoorten zijn Rijngrind en Maasgrind. Siergrind is vaak kunstmatig gerold. Ten tweede hebben kiezels een wat meer natuurlijke / 'basic' uitstraling dan siergrind. Vanwege deze twee zaken zijn kiezels over het algemeen dan ook wat voordeliger geprijsd dan siergrind. Kiezels laten zich vaak ook kenmerken door de rustige en natuurlijke kleuren, van egaal beige (bijvoorbeeld Castle grind) tot aan bonte mixen (bijvoorbeeld Limburgs wit grind en Rijngrind).

Welke soort kiezel kan ik het best pakken?

Het belangrijkste regel is vanzelfsprekend: kies wat u mooi vindt. Het is echter wel zo dat de ene steensoort wat beter in een bepaalde tuinstijl past dan de andere steensoort. In bijvoorbeeld een natuurlijke/landelijke tuin passen bonte steensoorten, zoals Limburgs wit grind of Rijngrind, erg goed. Deze steensoorten geven de tuin direct een natuurlijk karakter. Wordt het een tuin in Zuid-Europese stijl dan zijn beige/gele steensoorten een goede keuze. Zoals bijvoorbeeld het Castle grind of het Taunus kwarts. Gaat het een klassieke Engelse tuin worden dan passen zowel beige kiezels als bonte steensoorten hier erg goed in.

Het formaat van de kiezel

Wat ook erg belangrijk is, is het formaat van de kiezel. Het ideale formaat van de steen is afhankelijk van de toepassing. Zo zijn hele kleine kiezels op een oprit niet zo handig omdat de steentjes dan in het profiel van de autobanden vast kunnen blijven zitten. En op een tuinpad waar vaak overheen gelopen of gefietst wordt kan beter ook niet bedekt worden met grote kiezels. Dat loopt/fietst immers niet prettig. En ook wanneer er grindstabilisatie onder de kiezels gelegd wordt zijn niet alle formaten geschikt. Dit hangt af van het type grindstabilisatie. Alle informatie met betrekking tot de geschikte formaten kiezels hebben we op ons blog 'Welk formaat grind of split neem ik het beste?'. Maar ook wat betreft het formaat van de kiezels geldt: kies ook wat u mooi vindt!

De benodigde hoeveelheid kiezels

Voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid kiezels zijn een aantal gegeven nodig: de lengte, de breedte en de laagdikte van het te bedekken oppervlak. Wat betreft de laagdikte raden we het volgende aan:

 • - Formaat kiezels tussen de 0-5mm: 8cm
 • - Formaat kiezels tussen de 5-32mm: 5cm
 • - Formaat kiezels tussen de 32-40mm: 7cm
 • - Formaat kiezels tussen de 0-5mm: 10cm

Met deze gegevens kunt u bepalen hoeveel m3 u nodig heeft. Wilt u ook het benodigde aantal KG weten dan heeft u ook het soortelijke gewicht (= het gewicht per m3 / kuub) van de steensoort nodig. Dit vindt u op de productpagina's van de kiezels.

Al deze gegevens kunt u invullen in onze rekenhulp. U ziet dan meteen hoeveel m3 / KG kiezels u nodig heeft. Bent u op zoek naar bigbags? Dan kunt u ook een kijkje nemen op onze overzichtspagina met bigbags grind.

Inspiratie: tuinen met kiezels

Ter inspiratie een aantal tuinen die zijn aangelegd met onze kiezels:

Castle grind Rijngrind
Castle grind Rijngrind
Taunus kwarts Wit grind / Limburgs wit grind
Taunus kwarts Wit grind / Limburgs wit grind