Grindstabilisatie

Grindstabilisatie (ook wel grindplaten en grindstabilisatiematten genoemd) zorgt voor een egale en goed berijdbare oprit of parking, of dat nu met een auto, een fiets of een rolstoel is. Grindplaten maken grindoppervlakken ook beter beloopbaar. Handig dus onder bijvoorbeeld een tuinpad of terras van grind. Daarnaast voorkomt het kuilen, plassen en spoorvorming. En dat is belangrijk, zeker wanneer het grind zwaar wordt belast door bijvoorbeeld auto’s. Hieronder vindt u ons assortiment grindstabilisatie.

Filteren

Wanneer is het gebruik van grindstabilisatie verstandig?

Wanneer u graag een oprit, parking of (boeren)erf aan wilt leggen met grind, dan is grindstabilisatie absoluut van toegevoegde waarde. Wanneer onder een dergelijke toepassing geen goede fundering en grindstabilisatie is aangelegd, is de kans groot dat er op den duur verzakkingen en kuilen ontstaan vanwege de belasting van bijvoorbeeld een auto. Een fundering van bijvoorbeeld gebroken steenpuin met daarbovenop grindstabilisatie gaat dit tegen. De grindstabilisatie verdeeld de belasting / druk namelijk over een groot oppervlak waardoor plaatselijke verzakkingen / kuilen worden voorkomen.

Ook in het geval van een grindoppervlak waar u vaak overheen loopt, fietst of met een rolstoel overheen rijdt, zijn grindplaten van toegevoegde waarde. U zakt dan namelijk niet meer weg in het grind/split, waardoor het veel comfortabeler loopt of rijdt.

De verschillende soorten grindplaten; Eurogravel® en Easygravel®

Binnen ons assortiment grindstabilisatie zijn twee verschillende soorten te vinden; Eurogravel® (grindstabilisatie waaraan worteldoek is bevestigd) en Easygravel® (grindstabilisatie waaraan géén worteldoek is bevestigd). Beiden zijn vormen van kunststof grindstabilisatie. Maar voor welke variant kunt u nu het best kiezen? De variant met worteldoek, de Eurogravel® dus, kunt u het best kiezen wanneer de grindplaten direct op een zandlaag worden geplaatst, zoals bijvoorbeeld in het geval van een looppad/tuinpad. Op die manier wordt het grindoppervlak zeer onderhoudsvriendelijk. Wanneer u een grindvlak gaat aanleggen dat wél zwaar belast gaat worden, zoals bijvoorbeeld in het geval van een oprit of boerenerf, dan is een zandlaag als ondergrond niet voldoende. Een stevige fundering van bijvoorbeeld gebroken steenpuin is dan nodig. In dat geval is het gebruik van worteldoek minder belangrijk omdat het onkruid vrijwel niet kan groeien in een laag gebroken puin. De Easygravel® grindplaten zijn dan dus prima geschikt. Uiteraard kunt u wel worteldoek gebruiken mocht u dat wensen.

De Eurogravel® grindstabilisatie is verkrijgbaar in het zwart en wit. De Easygravel® matten zijn naast zwart en wit ook verkrijgbaar in het groen. Ziet u hiervoor onze grasdallen. Een perfect gazon, grasveld of parking (van gras) aanleggen is hiermee zo gedaan.

De Eurogravel® grindmatten zijn verkrijgbaar in twee varianten. De Eurogravel® PLUS en de Eurogravel® PRO. De Eurogravel® PLUS is geschikt voor belasting door auto's én is daarnaast ook nog eens erg voordelig geprijsd. De Eurogravel® PRO kan ook belasting door vrachtwagens en bussen aan.

Grindstabilisatie leggen

Het aanleggen van grindstabilisatie bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het aanleggen van de ondergrond. Welke soort ondergrond u het best kunt gebruiken is afhankelijk van de mate van belasting. Zwaar belaste oppervlakken hebben een goede fundering nodig (b.v. menggranulaat / gebroken steenpuin). Bij oppervlakken die niet/licht worden belast is een aangetrilde zandlaag voldoende. Wanneer de onderlaag is aangebracht kunt u de matten leggen. Dit kunt u het best doen in een halfsteensverband. De Easygravel® matten kunt u aan elkaar klikken. De Eurogravel® matten kunt u gewoon tegen elkaar aan leggen.

Wanneer de matten liggen kunt u het grind/split erin strooien. Een laagdikte van +/- 5cm is het best. Wanneer de laag dunner is dan 5cm dan bestaat de kans dat u de matten nog ziet. Een dikkere laag neemt het effect van de matten weg doordat u er dan alsnog in wegzakt.

Voor meer gedetailleerde aanleginstructies kunt u kijken op de productpagina van de door u gewenste grindplaten. Daar vindt u onder het kopje 'Video' een instructievideo met betrekking tot de aanleg van de grindplaten.

De formaat van het grind of split

U kunt qua formaat uit vele verschillende formaten kiezen:

Easygravel® platen: Voor grind: Maximaal 32mm. Voor split: Maximaal 25mm.

Eurogravel® platen: Voor grind: Maximaal 25mm. Voor split: Maximaal 20mm.

De minimale grootte van de steentjes is in alle gevallen hetzelfde: 5mm.

Grindstabilisatie kopen

Onze grindstabilisatie kunt u kopen per m2. Bij het bestellen geeft u dus aan hoeveel vierkante meter grindstabilisatie u nodig heeft. Wij zorgen er vervolgens voor dat u voldoende matten geleverd krijgt. U kunt ook complete pallets met grindstabilisatie bestellen voor bijvoorbeeld ruim 35m2 of 107m2 (zie hiervoor de producten hierboven). Speciale aanvraag wat betreft grindplaten? Contacteer ons en we helpen u graag verder!