De moderne tuin

Wilt u uw tuin een moderne uitstraling geven? Heeft u een terras dat u graag opnieuw wilt inrichten en er wat moderner uit wilt laten zien? Lees dan snel verder! Wij geven u tips en trucs om uw tuinontwerp modern(er) te maken, of u uw tuin nu helemaal opnieuw wilt inrichten of "slechts" een moderner tintje wilt geven.

Wat is eigenlijk een moderne tuin?

Het kenmerk van een moderne tuin is het gebruik van voornamelijk strakke lijnen en vormen. De verschillende onderdelen in de tuin zoals borders, gazon en terras, zijn duidelijk van elkaar gescheiden en hebben elk hun eigen functie en plek. Veel mensen denken bij een moderne tuin aan een tuin zonder groen en planten, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Pakweg 10 jaar geleden was dit inderdaad wel de trend, veel steen en heel weinig groen. Gelukkig krijgen planten en gras de laatste jaren ook in een modernere tuin hun verdiende aandacht.

tuin met basaltsplit

Het gaat bij een moderne sfeer vooral om de indeling en het lijnenspel, wat goed bij elkaar moet aansluiten qua materiaalgebruik en inhoud. Dus geen losse struikjes hier en daar in een border, maar een goed uitgedachte bordervulling waarin kleuren, vormen en materialen op elkaar afgestemd zijn.

Een aantal belangrijke kenmerken op een rij:

  • Het gebruik van geometrische vormen en duidelijke lijnen
  • Duidelijke afbakening van de diverse zones
  • Moderne materialen zoals natuursteen, hout en metaal
  • Minder gazon dan in een klassieke tuin
  • Accenten met licht en/of water
  • Goed uitgedachte beplanting
  • Accenten met kleur. Breng bijvoorbeeld kleur aan met gele stenen. Of kies voor een strakkere uitstraling met witte stenen of zwarte stenen.

Materialen in de moderne tuin

De keuze voor bepaalde materialen is in de moderne tuin van bijzonder groot belang! Veel geziene materialen zijn natuursteen tegels, grind of split als bodembedekking, betonnen muurblokken, houten overkappingen en kantopsluiting van staal. Het gaat erom dat de materialen goed gecombineerd worden: houd de diverse elementen (zoals tuinset vs. afboording) in dezelfde stijl óf gebruik juist iets heel anders en creëer hiermee een contrast. Zoals een witte tuinset naast grote zwarte plantenbakken. Of een ronde waterschaal midden in een vierkante border. Hier kun je ook veel sfeer met grind of split creëren. Een donkere grind op de looppaden staat fantastisch bij een strak wit huis! Bijvoorbeeld Natural Blend pebbles, Nero Ebano grind of het zwarte Basalt split.

Andersom kan natuurlijk ook: een siervlak met sneeuwwit marmergrind springt mooi uit het oog naast een strak gazon. Vuurschaal of haard en een leuke houten bank erop, en je hebt meteen een gezellig terrasje voor de lange zomeravonden.

pergola en crystal white grind

Welke planten passen in de moderne tuin?

Qua beplanting kunt u natuurlijk uw eigen smaak verwerken in de tuin, we kunnen natuurlijk wel een aantal veel gebruikte planten meegeven als tip!

Met haagplanten kunt u bijvoorbeeld heel goed de zones afbakenen. Denk aan de afscheiding met de buren, met de straat, of om een minder mooi hoekje af te schermen. Mooie opties zijn:

  • Beukenhaag – strak. Nadeel: niet wintergroen, wel bladhoudend.
  • Taxus – wintergroen. Beter in vorm te houden dan een conifeer.
  • Japanse hulst – wintergroen.
  • Glansmispel – onbekender, maar erg mooi. Rood in de lente, wintergroen. Nadeel: iets minder compact, niet geheel dicht.

Borderplanten tips

Siergrassen mogelijk eigenlijk niet ontbreken in een moderne tuin. De meest bekende zijn o.a. Carex (zegge), misanthus, lampenpoetsersgras, en blauwgras / schapengras. Maar, kijk verder dan de siergrassen. Alleen wat siergrassen in een border zal een vrij saai en monotoon beeld geven. Wissel af met een rij mooie kleurige planten. Heide of lavendel kan bijvoorbeeld een hele mooie afwisseling zijn! Andere plantentips:

  • Salie – prachtige, stevige, makkelijke plant met paarse aarvormige bloemen.
  • Varens – voor in schaduwhoeken.
  • Hosta – makkelijke planten, in diverse kleuren en vormen te koop, leuk om af te wisselen.
  • Rododendron – bloeit uitbundig, amper onderhoud, groeit langzaam en stevig.

De moderne tuin... per definitie niet duurzaam?

Nu de laatste jaren de roep klinkt om onze tuinen weer groener, klimaatbestendiger en minder “aangeharkt” te maken, denken veel mensen dat de moderne tuin niet meer past in deze trend. Hier zijn wij het niet mee eens, het gaat erom wat u zelf aanbrengt in uw eigen tuin! Oke, een moderne tuin is geen verwilderde zone waar de natuur volledig zijn eigen gang kan gaan. Maar, ook zeker geen aangeveegd terras zonder sprietje groen!

moderne tuin castle grind

Een duurzame moderne tuin: do's en dont's

  1. Plant niet alleen vreemde, uitheemse planten, maar neem ook een aantal inheemse plantensoorten op in de beplanting. Inheemse planten zijn soorten die van oorsprong in Nederland voorkomen en de biodiversiteit ten goede komen. Een paar voorbeelden: salie, marjolein, duifkruid, blauwe knoop en de koekoeksbloem.
  2. Een border met een wild plantenzaaisel trekt enorm veel bijen en vlinders aan, en kan juist heel strak ogen met een stalen borderrand er omheen. Zeker een hoger model zoals de Multi-Edge ADVANCE zal een fantastische aanblik geven. Heeft u een betonnen borderrand liggen en wilt u deze verfraaien zonder deze eerst helemaal te moeten verwijderen? Bekijk dan eens onze Multi-Edge PROFILE. Deze plaatst u gewoon over de betonnen randen heen. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen.
  3. Heeft u een hoekje over achter in de tuin (uit het zicht), geef deze dan over aan de natuur. Wat oud hout of snoeiresten en wat onkruid geeft een heerlijk hoekje voor insecten en egels.
  4. Leg niet overal tegels, maar wissel af tussen bestrating vs gazon en bodembedekking zoals siergrind of boomschors.
  5. Een vijver, hoe klein ook, verhoogt direct de biodiversiteit. Kost iets meer aan aanleg en onderhoud, een makkelijk alternatief is een waterschaal.