Welk formaat grind of split neem ik het beste?

Welk formaat (korrelgrootte) kiezel, siergrind, steenslag of siersplit het meest geschikt is hangt af van twee zaken. Ten eerste is dat natuurlijk de smaak. Wat vindt u mooi en wat past goed bij de rest van de tuin of oprit? Bij twijfel kunnen altijd gratis handmonsters aangevraagd worden. Deze sturen we dan naar u op. Op die manier kunnen verschillende formaten, of natuurlijk soorten, met elkaar worden vergeleken. Het tweede wat een grote rol speelt bij het kiezen voor een bepaald formaat steen is de toepassing. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om een groot formaat steen te kopen voor een tuinpad. Dat loopt immers niet prettig. En een hele kleine steen op een oprit is niet zo handig omdat de steentjes dan bijvoorbeeld vast blijven zitten in het profiel van de banden. En wanneer er grindstabilisatie wordt gebruikt zijn niet alle formaten geschikt.

formaat grind

We hebben een overzicht gemaakt zodat in één oogopslag te zien is welk formaat geschikt is voor welke toepassing.

Toepassing Type steen Grindmat Kleinste geschikte maat Grootste geschikte maat

Oprit / parkeerplaats

Kiezel / Siergrind

Easygravel®

5 millimeter 32 millimeter

EuroGravel

5 millimeter 25 millimeter

Steenslag / Siersplit

Easygravel®

5 millimeter 25 millimeter

EuroGravel

5 millimeter 20 millimeter
Dakgrind Kiezel / Siergrind*

-

5 millimeter Geen maximale grootte
Tuinpad / looppad Kiezel / Siergrind / Steenslag / Siersplit

-

0mm 32mm
Siertuin Kiezel / Siergrind / Steenslag / Siersplit

-

0mm Geen maximale grootte

* Gebroken stenen (siersplit / steenslag) kunnen beter niet op een dak gebruikt worden. De scherpe steentjes zouden het dak kunnen beschadigen.

Zeefmaten

De korrelgrootte wordt aangegeven met twee getallen, in millimeters. Het eerste getal geeft de minimale korrelgrootte aan, het tweede getal de maximale korrelgrootte. Een voorbeeld van een zeefmaat: 8/16mm - dit wil zeggen dat de kleinste korrel een diameter van ± 8mm heeft en de grootste korrel een diameter van ± 16mm (afhankelijk hoe het door de zeef valt). Het bevat dan dus ook alles wat tussen de 8mm en de 16mm ligt.

Let op: dit zijn altijd zeefmaten. De grootte kan dus wat afwijken van de onder- of bovenmaat, afhankelijk van de manier waarop de korrel door de zeef valt. Zo kan een langwerpig steentje in de lengte door de zeef vallen en daardoor dus langer zijn dan de bovenmaat. Wilt u de kiezels in uw tuin of op uw oprit/parking bijvoorbeeld bijvullen en wilt u daarvoor uw huidige grind/split opmeten (voor het bepalen van het te bestellen formaat), meet dan meerdere steentjes op meerdere manieren. Dus niet alleen de langste zijde, maar ook niet alleen de smalste zijde. Zie voor tips ook onze GrindCheck service!

Tenslotte raden we ook nog andere laagdiktes aan voor de verschillende maten grind zodat de bodem goed bedekt is. Een dikkere laag betekent ook een wat grotere benodigde hoeveelheid. Zie hiervoor onze rekenhulp. Een overzicht:

  • Steentjes van 0-5mm : laagdikte 8cm
  • Steentjes van 5-32mm : laagdikte 5cm
  • Steentjes van 32-40mm : laagdikte 7cm
  • Steentjes van 40-60mm : laagdikte 10cm

Stenen kopen

Weet u welk formaat kiezel, siergrind, steenslag of siersplit u nodig heeft? Bestel dan direct!