Hoe leg ik een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind of split aan?

Het aanleggen van een oprit, erf o.i.d. met siergrind, kiezel, siersplit of steenslag is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. Hieronder vindt u aanleginstructies voor verschillende belastingen. 

De aanleg van een tuinpad of siertuin met geen of lichte belasting

Lichte belasting

Het aanleggen van een tuinpad of siertuin is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt u voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt u anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan.

Op het anti-worteldoek strooit u eenvoudigweg het grind of split. Leg het grind of split ±5cm dik voor een goede bedekking.

 

Zware belasting

De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting

Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats / parking waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden, dient u allereerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden na verloop van tijd te voorkomen. Voor een fundering wordt meestal gebroken steenpuin gebruikt met een laagdikte van 20-25cm, wilt u dit meebestellen dan kunt u bij ons uw prijs aanvragen hiervoor.

Hierop kunt u eventueel Easygravel® grindstabilisatie leggen voor een betere stabiliteit en drukbelasting en het creëren van een spoorvrije oprit of parkeerplaats.

Op de gebroken puin (of de grindstabilisatie) strooit u het grind of split. U heeft zo een zeer onderhoudsarme halfverharding gecreëerd! Hou als laagdikte eveneens ±5cm. aan. Er zijn diverse formaten grind en split mogelijk voor op een oprit, de maat 8/16mm is de standaardmaat en zeer geschikt om met auto’s e.d. op te rijden.

Tuinpad dolomiet  Oprit aangelegd

» Ga naar het assortiment siergrind

» Ga naar het assortiment siersplit

» Ga naar het assortiment steenslag

» Ga naar het assortiment kiezel