Een diervriendelijke tuin aanleggen

Wil je ook graag wat meer natuur in de tuin? De natuurlijke tuin wordt steeds populairder. Met het oog op het klimaat houden we in onze tuinen steeds meer rekening met de natuur en het milieu. En ook de dieren in ons land worden hier blij van! Maar er is nog veel meer wat je kunt doen om de dieren in je tuin een prettig verblijf te geven. Lees hier alles over het diervriendelijk maken van de tuin.

Beplanting

Één van de belangrijkste elementen in een diervriendelijke tuin is de beplanting. Struiken, bloemen en bomen trekken veel insecten en vogels aan. Zorg vooral voor veel diversiteit aan bloemen en planten om het deze dieren naar hun zin te maken. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderstruik om de vlinders aan te trekken, bloemen voor de bijtjes en struiken en boompjes waar vogels hun nestjes kunnen bouwen. Als bodembedekking van de tuin moeten natuurlijke materialen ook niet ontbreken. Heb je een volledig betegelde tuin dan is het in ieder geval verstandig om hier verandering in te brengen. Boomschors is een perfecte diervriendelijke én stijlvolle bodembedekking. Boomschors houdt vocht vast en is daarom perfect voor insecten om zich te huisvesten. Maar ook schelpen of siergrind zijn een mooie natuurlijke bodembedekking die in een diervriendelijke tuin gebruikt kunnen worden. Varieer in je tuin met planten, gras, bomen, bloemen, hout en stenen. Zo zorg je dat de dieren zich thuis voelen in je natuurlijke tuin.

Diervriendelijke tuin 1
Diervriendelijke tuin vlinder

Schuilplaatsen

Zeker in de herfst- en wintermaanden kunnen veel dieren je hulp hard gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de egels en vogels die warme schuilplaatsen nodig hebben. Iets waar je zeker rekening mee moet houden als je deze dieren wilt helpen is om de bladeren en takken in de tuin te laten liggen en niet op te ruimen. Deze bladeren en takken vormen voor egels een perfecte schuilplaats om warm en droog de wintermaanden door te komen. Daarnaast trekken de bladeren insecten aan die weer als voedsel dienen voor de egels en vogels. Je kunt de dieren natuurlijk ook een extra handje helpen door zelf schuilplaatsen in je tuin te verstoppen. Vogelhuisjes en huisjes voor egels kun je gemakkelijk zelf maken: en dat is ook nog een leuke activiteit om te doen!

Diervriendelijke tuin schuilplaats
Diervriendelijke tuin vogelhuisje

Voedsel

De dieren in Nederland hebben het moeilijk. Door de modernisering van de tuinen kunnen zij maar weinig voedsel en schuilplaatsen vinden. Gelukkig is de natuurlijke tuin weer in opkomst. Toch kan wat extra voedsel van menselijke hand geen kwaad. Voor vogels kun je een heleboel doen: hang vetbollen op, maak een touw met pinda’s eraan geregen, strooi speciaal strooivoer voor vogels op (voeder-)tafels of op de grond of leg wat fruit neer in de tuin. Heb je het geluk dat je egels te gast hebt in de tuin: dan kun je ze helpen door een schaaltje katten- of hondenbrokken in de tuin te verstoppen. Ook een schaaltje met water helpt een heleboel dieren in de tuin. De dieren zullen je dankbaar zijn.

Diervriendelijke tuin egel
Diervriendelijke tuin konijn

Vijver in de tuin

Een vijver in de tuin is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt best wat onderhoud. Maar met een vijver in de tuin worden wel vele soorten dieren aangetrokken. Veel insecten komen af op het water en ook kikkers of watersalamanders vinden hier hun verblijf. Vogels nemen er graag een bad en allerlei dieren drinken eruit. De vijver hoeft niet groot te zijn en ook niet te diep. Zorg wel dat er voldoende waterplanten in de vijver te vinden zijn, dit zorgt voor leven in de vijver. Daarnaast kun je Lava stenen in je vijver gebruiken als helofytenfilter. Dit zorgt op een natuurlijke manier voor de filtering van het water.

Diervriendelijke tuin vijver
Diervriendelijke tuin vijver 2

Kortom: de dieren in ons land hebben je hulp hard nodig. Je kunt al een heleboel voor ze betekenen als je je tuin diervriendelijk maakt. Dit kan al met kleine aanpassingen, maar het belangrijkste is dat je een natuurlijke tuin creëert. Zorg vooral voor veel beplanting en laat bladeren en takken in de tuin liggen om te dienen als voedsel en beschutting. Daarnaast kun je de dieren in je tuin een extra handje helpen door ze voedsel aan te bieden.

Een natuurlijke bodembedekking nodig voor je natuurlijke tuin? Bekijk ons assortiment Kiezel