Boerderijtuin

Het zal u niet verbazen, maar een boerderijtuin vindt u vooral in de landelijk gelegen delen van het land. Hierdoor bestaat het beeld dat een boerderijtuin altijd een grote tuin is, met een groot gazon, omringd door bomen en in de voortuin hortensia's of leibomen.

Maar het is ook mogelijk om een kleinere tuin in te richten als boerderijtuin. Als u maar rekening houdt met de kenmerken; rust en eenvoud. In een boerderijtuin komt u na een dag werken tot rust. Dit kunt u zowel in een grote als in een kleine tuin creëren.


Wat is een boerderijtuin en hoe kan ik een boerderijtuin aanleggen/inrichten?

Een boerderijtuin is een siertuin waarin veel landelijke elementen terugkomen en waarin het gevoel van een boerenerf terugkomt. Dit kan zowel in een grote tuin als in een kleine tuin. Maar uit welke elementen bestaat een boerderijtuin nu precies en hoe kunt u een boerderijtuin inrichten / aanleggen? We vertellen het graag!

Als u een kleine tuin heeft kunt u een takkenril aanleggen. Deze kunt u ook tegen een schutting aanleggen. In de takkenril kunnen kleine dieren zoals vogels nestelen. Maar wat is een takkenril? Een takkenril is een plek met verticaal geplaatste paaltjes in de grond, waartussen dood hout opgestapeld of gevlochten wordt. Maak bij voorkeur de ril niet te hoog. Een ander kenmerk van een boerderijtuin is namelijk dat er vrij zicht is op de omgeving / de gehele tuin. Door het creëren van meerdere zithoeken of het plaatsen van een bankje kunt u van het uitzicht / de tuin genieten. Voor een landelijke sfeer kunt u leuke kussens of een tafelkleed neerleggen met een ruitjespatroon.

boerderijtuin

De zithoeken kunt u met elkaar verbinden middels een pad van Maasgrind of Limburgs witte grind. Deze grindsoorten bestaan uit een mix van grijze, witte en bruine kiezelstenen en hebben een authentieke uitstraling. Dé perfecte kiezels dus voor een boerenerf en dus een boerderijtuin. Bij het aanleggen van het pad kunt u gebruik maken van kantopsluiting. De Multi-Edge Flex Afboording combineert mooi met het Maasgrind en het Limburgs witte grind. Dit is een kunststof kantopsluiting die minimaal zichtbaar is. Wilt u toch liever een wat opvallendere afboording gebruiken, dan kunt u ook kiezen voor de Multi-Edge METAL (bijvoorbeeld in de uitvoering Corten) of de Multi-Edge ECO (gemaakt van 100% gerecycled kunststof).

Mocht u een grotere tuin hebben, dan heeft u natuurlijk wat meer mogelijkheden bij het inrichten van uw boerderijtuin. Hier kunt u werken met buxushagen / -vakken waar u dan weer bloemen in kunt planten. Voordeel van een grote tuin is dat alles groter en ruimer opgezet kan worden. U kunt ook meer met de inrichting / aankleding doen. Zo kunt u bijvoorbeeld een regenton plaatsen, een grote houten stellage voor de kinderen met een schommel of een mooie overkapping van boomstammen.

boerderijtuin
boerderijtuin

In een boerderijtuin treft u vaak ook dieren aan. In een kleine tuin is dat misschien lastig, maar een kippenhok neemt niet veel ruimte in. Overdag kunnen de kippen los door de tuin scharrelen. In een grote tuin kunt u al meer dieren houden, bijvoorbeeld eenden (als u een vijver heeft) of zelfs klein vee, zoals bijvoorbeeld een geit.

Stabilisatie van een boerenerf

Wanneer het gaat om een wat kleinere tuin (in de stad) dan is er natuurlijk alleen sprake van een boerentuin. Maar bij een daadwerkelijke boerderij is vaak niet alleen een grote tuin aanwezig, er is dan ook nog een boerenerf. Deze bestaat meestal uit een groot oppervlak bedekt met grind; makkelijk in het onderhoud en grind kan een hoge belasting aan. Ook hiervoor wordt vaak Maasgrind gebruikt. Door gebruik te maken van grindplaten wordt ervoor gezorgd dat het grind blijft liggen en er geen sprake is van spoorvorming. Deze matten zorgen er ook voor dat er geen kuilen ontstaan waar water in kan blijven staan. In ons aanbod hebben we bijvoorbeeld de EuroGravel PRO. Deze hebben een hoge belastbaarheid, u kunt hier zelfs met een vrachtwagen overheen rijden!

Natuurlijk hebben wij ook het materiaal om de grindplaten te vullen; voor de boerderijtuin en het boerenerf raden wij u het Maasgrind, het Rijngrind of het Limburgs witte grind aan. Maar ook ons Witte kwarts is zeer geschikt voor een landelijke omgeving. Gezien de grootte van een boerenerf en dus de grote hoeveelheid grind die nodig is, kunt u deze steensoorten ook losgestort laten leveren. Dit is (vaak) voordeliger dan in bigbags.