Tuintrends 2018: Comfort, natuur en relaxen

Het tuinseizoen staat voor de deur! De zon laat zich weer wat vaker zien en we gaan massaal de tuin in. Het is dus tijd om de tuintrends 2018 te spotten, zodat u de lente en zomer kunt relaxen in uw prachtige tuin!

Gemak, comfort en ontspanning

Zoals we vorig jaar al zagen in de tuintrends wordt de tuin steeds meer een verlengstuk van de woonruimte. We willen steeds vaker tijd doorbrengen in de tuin en die gebruiken we dan ook als woonkamer als het weer het toelaat. Zo zien we in de tuintrends 2018 dat het tuinmeubilair steeds meer gaat lijken op de meubels in huis. De tuin wordt meer en meer een plek om te relaxen en te genieten. De verlichting, een goede vloer, wanden en een plafond worden steeds belangrijker om een woonkamer gevoel te creëren die typerend zijn voor de tuintrends 2018. Vergeet ook zeker niet kleur in de tuin toe te voegen. Of het nu gekleurde bloemen, decoratie zoals gekleurde kussens of kleden of gekleurde accessoires zijn, het mag allemaal! Dat kleur in de tuintrends 2018 hoort zien we duidelijk in de stijltrends terug: Punk Rebooted, Re-assemble en Romance 3.0 horen we vaak. Bij gemak en comfort kunnen we tegenwoordig niet meer zonder technologie. In de tuintrends 2018 zien we dan ook veel technologie zoals robot grasmaaiers en automatische sproeiers die het tuinleven nóg aangenamer maken.

Natuur in de tuin

De tijd van de strakke tuin met weinig groen lijkt echt voorbij. De tuintrends 2018 bevatten meer en meer groen, dan wel omkaderd met stijlvolle kantopsluitingen, bijvoorbeeld de Multi-Edge afboording. Veel groene planten en verschillende kleuren bloemen zorgen voor een landelijk tuingevoel. Hierbij horen ook de natuurlijke en groene tuinafscheidingen en groene tuinschuttingen die gaan zorgen voor een groenere omgeving. De tuintrends 2018 richten zich dus meer op de natuur.

Ook in 2018 lijken grind en split populairder dan ooit. Door grind of split te gebruiken haal je een stukje natuur in de tuin, vaak wordt dan ook gekozen voor een natuurlijke zachte (zand)kleur zoals Castle grind of Dolomiet en gemengde soorten zoals Cappuccino split. Wat we vaak terug zien komen in de tuintrends 2018 zijn tegels waar een grote ruimte tussen is gelaten en waar grind of split tussen ligt. Ook de vierkante tegels lijken langzaam te verdwijnen en we komen meer tegels met een bijzonder vorm tegen, zoals langwerpige tegels.

Looppad aangelegd met grind
Dolomiet aangelegd

Het natuurlijke aspect van de tuintrends 2018 zet zich ook door in de decoraties in de tuin. Hout, steen en ook water komen veel terug. Houten meubels of kastjes, grote zwerfkeien, borders, muurtjes en paden van natuurstenen en vijvers of waterornamenten maken de natuurlijke sfeer in de tuin helemaal af. Tuinscheidingen van muurstenen zoals leistenen geven een robuuste en natuurlijke uitstraling en verwachten we dan ook steeds meer te gaan zien. In de tuintrends 2018 zien we nog een grote trend: grote zwerfkeien met kleine keitjes eromheen alsof het er al jaren ligt, veel natuurlijker kan het niet!

Muurstenen aangelegd
Keien aangelegd

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk leven

Een groener tuinleven betekent ook een duurzamer tuinleven: in de tuintrends 2018 denken we steeds meer aan het milieu. Het hergebruik van authentieke materialen (natural RAW) in de tuin is niet alleen helemaal de trend op het moment, maar is ook nog eens duurzaam. Bijvoorbeeld oud gebakken klinkers en kinderkoppen kunnen heel goed hergebruikt worden en hebben een ambachtelijke look. Mooi in combinatie met ruw vergrijsd of zwart gebeitst hout. Hergebruikte materialen vallen ook weer samen met de andere tuintrends 2018, het draagt namelijk bij aan een natuurlijke uitstraling. Daarnaast wordt er bij het onderhoud van de tuin meer gewerkt met natuurlijke oplossingen. Denk aan het werken met compost en het bestrijden van ongedierte en onkruid. In de tuintrends 2018 zien we meer aandacht voor duurzaam tuin design met voldoende waterdoorlatende oppervlakken en slimme manieren om regenwater te gebruiken. Water komt ook steeds vaker terug in tuintrends 2018, als vijver of als waterornament.

Tuin aanglegd grind met waterpomp

Culinaire tuin

In de tuintrends 2018 gaan we steeds bewuster om met voeding. We gebruiken de tuin dan ook vaker om ons eten uit te halen. In het tuinontwerp worden steeds meer eetbare gewassen geïntegreerd of wordt de tuin zelfs ingericht als culinaire kooktuin. Niet alleen halen we ons eten zelf uit de tuin maar we eten het ook in de tuin op. De eethoek krijg in de tuintrends 2018 meer aandacht met de meest uitgebreide buitenkeukens, al dan niet met een barbecue. Een overkapping hoort hierbij en is razend populair. Denk aan veranda's, terrasoverkappingen, blokhutten en tuinhuizen.

Aangelegd met verschillende bloempotten

Kortom, in de tuintrends 2018 gaan we het een stuk natuurlijker aanpakken. Veel groen en natuurlijke materialen, zo duurzaam en onderhoudsvriendelijk mogelijk. Maar dat alles wel met het doel op ultieme ontspanning in de tuin.

» Tuintrends 2018 doorvoeren in uw eigen tuin? Bekijk ons assortiment siergrind of siersplit!