Worteldoek leggen: uitleg & tips

Een mooie tuin wordt gevormd door de details. Een belangrijk detail is onkuid. Het ontbreken daarvan bedoelen we dan natuurlijk. Om dat te realiseren is het belangrijk om worteldoek te leggen, daar waar geen bestrating is aangelegd. Maar wat is worteldoek nu precies? Het is een lucht- en waterdoorlatend doek waar onkruid niet doorheen kan groeien. Als je een goede basis hebt, wordt het onderhoud makkelijker en minder tijdrovend. Daardoor kunt u lang genieten van uw tuin zonder veel stress. Daarnaast heeft het leggen van worteldoek nog een voordeel; het zorgt ervoor dat uw kiezelstenen niet mengen met de ondergrond. Dat is handig wanneer u na verloop van tijd bijvoorbeeld een ander soort siergrind/siersplit in uw tuin wilt. U kunt dan namelijk de oude steentjes eenvoudiger verwijderen. Wilt u worteldoek gaan leggen, maar weet u niet zo goed hoe u dat moet doen; lees dan zeker even verder. We leggen het u graag uit.

Bekijk de video!

Leggen van het doek

De eerste stap is het leggen van het worteldoek zelf. Zorg ervoor dat de grond waarop u het anti-worteldoek gaat leggen geen grote kuilen of hobbels bevat en dat het een enigszins egaal geheel is. Het is vervolgens belangrijk dat u het doek zo neerlegt dat er geen vouwen of opstaande randen aanwezig zijn. Het moet dus strak liggen. Het maakt niet uit hoe groot het oppervlak is, maar probeer zoveel mogelijk uit één stuk te leggen en zo min mogelijk te snijden/knippen. Hoe meer overlap tussen verschillende stukken hoe groter de kans dat onkruid toch een weg naar boven vindt. Is overlap niet te voorkomen? Zorgt u er dan wel voor dat er een redelijke overlap is tussen de verschillende stukken (een aantal centimeter).

Vastmaken van het anti-worteldoek

Wanneer u het worteldoek heeft gelegd, is het belangrijk dat het goed wordt vastgezet zodat het niet kan verschuiven en zodat er aan de randen ook geen onkruid doorheen kan komen. U kunt dat op twee manieren doen:

Manier 1

U kunt het doek vastzetten door het aan de randen in de grond te steken/duwen. Hiervoor kunt u het best een schop gebruiken:

  • Graaf rondom het oppervlak een smalle sleuf van een aantal centimeter breed.
  • De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende.
  • Duw met de schop het worteldoek in de sleuven.
  • Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan.
  • Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten. Dat is met name belangrijk wanneer u boomschors gebruikt. Wanneer u siergrind of siersplit legt, dan is het gewicht van de steentjes voldoende om het doek op de plek te houden. Grondpennen kunt u, aan de randen en in de hoeken, door het doek heen in de grond slaan.

Manier 2

De tweede manier is het worteldoek simpelweg laten doorlopen tegen de zijkant aan. We raden u aan het niet af te knippen. Wanneer u het namelijk per ongeluk net te kort afknipt kan er aan de randen alsnog onkruid doorheen komen. Ook kan het gaan rafelen, met hetzelfde gevolg. Beter kunt u het doek omvouwen en eventueel vastzetten door aan de randen en in de hoeken grondpennen door het doek heen te slaan. Wanneer u het geheel afwerkt met tuinafboording, dan kunt u er ook voor kiezen om het worteldoek door te laten lopen onder de afboording door. U plaatst de afboording dan gewoon bovenop het doek.

Worteldoek aanleggen

De afronding van het geheel

 

Wilt u op een later moment nog planten plaatsen? Dan is dat geen enkel probleem. U kunt dan gewoon een klein gat maken, net groot genoeg voor de kluit, en de plant daarna in de grond plaatsen. Doe dit doormiddel van het maken van een 'X'. Een soort kruis dus. U kunt de flappen dan even opzij slaan, de plant in de grond zetten, de kluit goed bedekken met grond en vervolgens de flappen weer terug leggen. Eventueel kunt u dus nog afboording plaatsen. Dat zorgt ervoor dat de steentjes niet wegrollen en het is een stijlvolle afwerking van het geheel.

Worteldoek aanleggen inclusief grindplaten
Worteldoek aangelegd met zebra split

Zoals u kunt lezen, worteldoek plaatsen is niet moeilijk. Het is tijd om het project in uw tuin te starten! Op grind.be kunt u heel makkelijk worteldoek in verschillende afmetingen/hoeveelheden kopen, zodat u altijd voldoende worteldoek heeft. Als u worteldoek in combinatie met grind of split bestelt, dan betaalt u voor het worteldoek geen bezorgkosten. Waar wacht u nog op?

 

Bekijk het worteldoek voor uw tuin en bestel direct! Binnen enkele dagen bij u thuisbezorgd!