De eco tuin

Wat is een ecotuin?

Een ecotuin is een tuin waarbij bij de aanleg rekening is gehouden met:

  • Het milieu
  • De mens
  • Het landschap / omgeving
  • De natuur
  • Zelfvoorzienendheid

Hoe maak ik een ecologische tuin / duurzame tuin?

Een ecologische duurzame tuin hoeft niet groot te zijn. Ook als u in de binnenstad woont en een kleine tuin, een balkon of alleen een dak heeft kunt u een ecotuin aanleggen. Een ecodak is namelijk een variant op een ecologische tuin. Via de begroeiing op het dak vangt u regenwater op, trekt insecten aan en in de zomer geeft het dak verkoeling.

Een ander idee is om een moestuin aan te leggen. Als u kinderen heeft is het leuk om dit samen te doen. Het is een leerzame activiteit. De planten en kruiden kweekt u zelf in bijvoorbeeld een lege eierdoos (recycling) of een zelfgemaakt kastje van hergebruikt hout of gerecyclede stenen. Als de plantjes groot genoeg zijn zet u ze over in de tuin of in de bakken. Voor de bakken kunt u gebruik maken van gerecycelde materialen zoals stenen, tegels, hout of onze Multi-Edge ECO tuinafboording. Deze laatste zijn gemaakt van gerecycled kunststof, verkrijgbaar in verschillende kleuren, zowel recht (Multi-Edge ECO tuinafboording recht) als op rol (Multi-Edge ECO tuinafboording rol). Door ze voor een deel in te graven blijft de afboording zichtbaar. Dit zorgt meteen voor kleur in de tuin.

Ecologische tuin ideeën

U maakt de ecotuin aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten door onder andere bloemen en bomen in de duurzame tuin te planten. U kunt ook een insectenhotel plaatsen of een muurtje van overgebleven stenen, tegels of muurblokken / stapelstenen bouwen. In de ruimte tussen de stenen van deze muur steekt u takjes of bamboe waar insecten een plekje kunnen vinden. De insecten trekken weer andere dieren aan, zoals vogels en egels. Hierdoor ontstaat een ecologisch systeem (kringloop).

Om overal goed bij te kunnen, voor het weinige onderhoud dat de ecotuin nodig heeft, legt u (een) paadje(s) aan van grind, split, boomschors of schelpen. Gebruik als afbakening van het paadje onze Multi-Edge Eco afboording. Zo voorkomt u dat het grind / split zich gaat vermengen met de rest van de tuin. Als bodembedekking tussen de planten kunt u een laagje schelpen, kiezelstenen of boomschors leggen. Dit houdt vocht vast en voorkomt daardoor het uitdrogen van de grond. Ook zorgt dit ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Wat betreft het grind / split: hiermee kunt u alle kanten op. U kunt kiezen voor siergrind zoals Crystal White grind of Beach Pebbles zwart. Of u gaat juist voor kiezels / steenslag zoals Limburgs Wit grind of Basalt split.

Op een mooie, centrale plek in de ecologische tuin kunt u een terras aanleggen. Ook hiervoor kunt u stenen en tegels hergebruiken die u elders in de tuin over heeft, of ergens tweedehands kunt afhalen. Maar ook hier behoren grind of split tot de mogelijkheden. Leg onder de kiezelstenen worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Qua tuinmeubels maken meubels met het FSC keurmerk (duurzaam) of zelfgemaakte tuinmeubels de duurzame tuin compleet. Of denkt u eens aan tweedehands tuinmeubels! Creëer schaduw bij het terras of in de tuin middels een houten overkapping of bouw een pergola en laat deze begroeien met een klimplant. Voorbeelden hiervan zijn de kamperfoelie, de glansroos en de clematis.

eco-tuin

Ecotuin planten

We hebben het gehad over beplanting en het aantrekkelijk maken van de tuin voor dieren. Maar welke planten komen vaak voor in een ecologische tuin en waarom? In een ecotuin plaatst u planten en bloemen die van nature in uw omgeving voorkomen (inheemse planten). Voorbeelden van inheemse planten zijn de aalbes, dopheide en de kruisbes. Onderstaand een aantal planten die aantrekkelijk zijn voor:

  • Vogels: kalkaster, vergeet-me-nietjes, lijsterbes.
  • Vlinders: hemelsleutel, ijzerhard (verbena), beemdkroon
  • (Wilde) bijen: bramen, klimop, stokroos

Wat u vooral niet wilt in een ecologische tuin wilt is (veel) bestrating. Bestrating voorkomt namelijk dat regenwater niet kan wegzakken in de grond. Door gebruik te maken van grind, split, schelpen of boomschors zorgt u ervoor dat het water wel weg kan zakken of wordt vastgehouden in de grond. Ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen past niet in de duurzame tuin. Het gebruik van deze middelen is niet nodig wanneer bij de aanleg van de tuin rekening gehouden wordt met de beplanting. Bladluis is bijvoorbeeld te voorkomen / bestrijden door planten in de tuin te zetten die lieveheersbeestjes aantrekken. Voorbeelden hiervan zijn brandnetels, hazelaar of meidoorn. Lieveheersbeestjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van bladluis. Tegenwoordig wordt ook veel gebruik gemaakt van de gaasvlieg. Ook deze eten o.a. bladluis. Planten die de gaasvlieg aantrekken zijn de duizendblad en de paardenbloem.

De ecotuin kort samengevat:

  • Hergebruik materialen uit de tuin. Via internet wordt veel materiaal gratis aangeboden.
  • Gebruik duurzame materialen
  • Maak de tuin geschikt voor insecten en andere dieren doormiddel van het plaatsen van (inheemse) beplanting
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en zo min mogelijk bestrating