Grind schoonmaken en onderhouden? Bekijk al onze tips

U heeft een prachtige tuin aangelegd met als onderdeel daarvan een grindpad, een siertuin met grind/split/steenslag of een grindterras. Of u heeft een mooie grote oprit/parkeerplaats aangelegd met grind/split. Om de mooie originele kleur en uitstraling van het grind te behouden is enig onderhoud wel aan te raden. Op deze pagina leggen we u graag uit welke soorten vervuiling vaak voorkomen en hoe u hier weer vanaf komt. Kortom, we geven een antwoord op de vraag; hoe kan ik mijn grind schoonmaken en onderhouden?

Soorten vervuiling van grind en siersplit

Ook grind/split heeft enige vorm van onderhoud nodig om vervuiling tegen te gaan en om de mooie uitstraling van uw tuin of oprit te behouden. De meest belangrijke redenen om uw grind/split zo nu en dan een onderhoudsbeurt te geven:

  • Verkleuring van het grind of siersplit door bijvoorbeeld zand en bladresten.
  • Algengroei (groene aanslag) op het grind of split doordat er vaak wat water op blijft staan.
  • Groei van mos en onkruid.
  • Kleine, plaatselijke verzakkingen.

Eigenlijk geldt in alle situaties dat een regelmatige kleine onderhoudsbeurt voldoende is om grote maten van vervuiling te voorkomen. Heeft u nog geen keuze gemaakt met betrekking tot het soort grind of siersplit dat u wilt gebruiken? Dan is het goed om de onderhoudsfactor in uw achterhoofd te houden. Voor een onderhoudsvriendelijke tuin/oprit zijn lichte kiezelstenen wat minder geschikt; vervuiling valt sneller op. Kiest u voor een donkere soort, zoals bijvoorbeeld Ardenner split of Basalt split dan valt vuiligheid minder snel op. Maar ook deze steensoorten hebben enig onderhoud nodig. Maar hoe pakt u dit nu precies aan? We leggen het u graag uit.

Het onderhoud van uw grind en siersplit

Elke situatie heeft een wat andere aanpak nodig:

Verkleuring van het grind door zand en blad

Door wind en regenval komt er altijd zand op uw grind of split terecht. Hier kunt u eigenlijk niks tegen doen. Als het zand zich ophoopt kan het grind een wat doffe en donkerdere uitstraling krijgen. Wanneer het om kleinere oppervlakken gaat kunt u overwegen om het grind in een grote bak te scheppen en vervolgens af te spuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. BELANGRIJK: wij raden u aan het grind niet af te spuiten met een hogedrukreiniger wanneer het nog in de tuin of op het grindpad/-terras ligt. U spuit dan namelijk ook de ondergrond weg waardoor de kans op verzakkingen aanzienlijk toeneemt. Wanneer het om grote oppervlakken gaat is het uiteraard onbegonnen werk om het grind in bakken te scheppen. Het afspuiten met een hogedrukreiniger is dan onbegonnen werk. U kunt het geheel dan het best besproeien wat schoon water en vervolgens doorharken. Wanneer bladresten enige tijd liggen zullen deze langzaam maar zeker vergaan. Zeker in de nattere periodes van het jaar. Als gevolg hiervan zullen de steentjes die onder de bladeren liggen verkleuren. Om dit te voorkomen kunt u dus het best het grind en siersplit regelmatig harken en het blad verwijderen. Wanneer de verkleuring al een feit is kunt u het best het grind in bakken scheppen en afspuiten met een hogedrukreiniger (voor de kleinere oppervlakken). Ook hier geldt: spuit het grind niet af met een hogedrukreiniger wanneer het nog in de tuin of op het terras/pad ligt.

Algengroei (groene aanslag) van het grind verwijderen

De weersomstandigheden in België zijn perfect voor het ontstaan van groene aanslag in de tuin. Er zijn een aantal zaken die groene aanslag (zoveel mogelijk) voorkomen.

  • Ligging: Leg de kiezels, wanneer mogelijk, op een zonnige plek. Groene aanslag ontstaat het snelst op vochtige plekken met veel schaduw.
  • Harken: Wanneer u de steentjes regelmatig doorharkt, komt er telkens een ander deel van de steentjes bovenop te liggen. Algen hebben dan veel minder kans om te groeien.
  • Soort grind/split: Kleurvaste en harde steensoorten zijn het minst gevoelig voor groene aanslag. Met name de lichtere steensoorten zijn het meest gevoelig voor groene verkleuring. Het meest kleurvast is Basalt split. Andere kleurvaste soorten zijn Ardenner split grijs, Canadian slate zwart, Beach pebbles zwart, Baskisch rood split, Rosso Verona split. Wat betreft de lichtere soorten is onze Yellow sun split relatief kleurvast. Als het gaat om de witte soorten dan zijn onze Crystal white split en Crystal White grind het meest kleurvast.

 

Schoonmaken van grind

Wanneer er toch wat groene aanslag is ontstaan: in bouwmarkten en tuincentra zijn vele middelen beschikbaar voor het verwijderen van groene aanslag. De meeste van deze middelen zijn biologisch afbreekbaar en daardoor prima te gebruiken voor uw tuin of oprit. Met deze middelen is grind schoonmaken vrij eenvoudig.

Groei van onkruid en mos tussen uw grind, split en steenslag

Om mos- en onkruidgroei tussen de kiezelsteentjes tegen te gaan kunt u het best worteldoek onder het grind leggen. Zorg er bij het aanleggen van het worteldoek voor dat de stukken worteldoek die u legt overlappen zodat het onkruid geen kans krijgt om er tussendoor te groeien. Zorg er ook voor dat opstaande randen (deels) met worteldoek zijn bedekt. Mocht er toch wat onkruidgroei ontstaan dan kun u deze het best met de hand verwijderen. Eventueel kunt u de losse plukjes onkruid of mos besproeien met een beetje schoonmaakazijn. Ze komen dan makkelijker los.

Plaatselijke verzakkingen

Tenslotte verzakkingen. Het is belangrijk dat u, in geval van zwaardere belasting, een goede fundering legt onder het grind of split, van bijvoorbeeld gebroken puin. Ook het gebruik van grindstabilisatie verkleint de kans op verzakkingen. Mochten er ondanks dat onverhoopt toch wat verzakkingen optreden dan kunt u dat oplossen door op de plekken van de verzakkingen wat extra grind te strooien. Bij grote verzakkingen is dit echter niet de oplossing. U kunt het probleem dan beter bij de kern aanpakken en een goede funderingslaag aanbrengen, al dan niet in combinatie met grindmatten.

Conclusie

Conclusie: grind schoonmaken hoeft geen grote, vervelende en tijdrovende klus te zijn, mits u de kiezelsteentjes regelmatig een kleine onderhoudsbeurt geeft. Over het algemeen doet u er ook verstandig aan uw grind, split of steenslag eens in de zoveel tijd te voorzien van een nieuwe, dunne toplaag. Uw grind-/splitoppervlak ziet er dan weer als nieuw uit. Mocht u vragen hebben met betrekking tot het onderhoud van onze kiezelsteentjes? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

U weet nu welke maten van onderhoud alle soorten kiezels nodig hebben. Bestel nu uw siergrind of steenslag!